Lina är Tysk Vinnare 2017

Vi har varit i Leipzig, Tyskland på utställning i dagarna två. Fina placeringar för alla våra hundar men bäst lyckades Spårdax Bring Me Gold ”Lina” som fick titeln Tysk vinnare 2017!

På världsutställningen blev Bullens dotter Bevorax Excellenta Lilly Junior WW 2017! Vi gratulerar ägare och uppfödare till en fantastisk hund.

Spårdax har fått en ny champion

Goa har varit till Rovaniemi och slog till med Cert och Cacib och dessutom BIR och BIG-3! Det gör henne till finsk, nordisk och internationell champion!

Stort grattis till Goas ägare Astrid Dabrunst och till vackra Goa som nu tituleras

SE VCH SE U(V)CH NO UCH FI UCH NORD U(V)CH C.I.B Spårdax All For Fun

Goa BIM Gällivare

Sigge har genomfört BPH

Taxarnas mentalitet intresserar mig och därför ville jag testa det nya ”avelsverktyget” när det gäller mentalitet, Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund, BPH.

BPH ska göras efter 12 månaders ålder och det finns ingen övre åldersgräns, men en yngre hund uppvisar troligen fler ärvbara egenskaper medans det för en äldre hund visar både arv och miljö-.

Sigge genomförde BPH på Grans naturbruksskola i Öjebyn 2014-09-03.

En utförlig beskrivning finns på http://www.skk.se/sv/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph.

BPH består av 8 moment. För alla moment finns en skala från 0-4 där 0 är inte alls och 4 är mycket. En 2:a är alltså ett medelvärde.

StartRedo för start

Det första momentet är främmande person, där hundens kontaktbenägenhet med en främmande person beskrivs. Här tittar beskrivaren både på intensitet och tiden för kontakten. I detta moment ingår även hantering av hunden, där den främmande personen klämmer igenom hunden, tittar på tänder, lyfter på tassar etc.
”Sigge hälsade direkt på den främmande personen, men visade inget intresse av att engagera sig någon längre stund, utan tyckte att det var intressantare att nosa i gräset. Sammanfattningsvis visar han inget större intresse för personen och får en 1:a. På delen trygg får han en 2:a eftersom han är helt obrydd över hanteringen”

Moment 2 är föremålslek där både testledare och föraren leker med hunden.
”Här leker Sigge glatt med sin medhavda leksak (Ikea-råtta) men har inget intresse av testleksaken i gummi. Även här är det lite mer intressant att nosa i gräset, en 1:a sammanfattningsvis”

RedoDags att leka

Moment 3 är matintresse. Liksom i de två tidigare momenten är skalan uppbyggd på tid och intensitet.
”Sigge äter glatt den lättåtkomliga godisen, försöker ca 30 sek att få fram de andra men det ger ingen lön för mödan så i stället rullar han sig i någon mindre mysigt i gräset. En 1:a”

Moment 4 är överraskning, en siluett av en person reses hastigt upp framför oss. Här tittar man på hur arg och rädd hunden blir och eventuella kvarstående rädslor.
”Sigge gav siluetten en rejäl utskällning men traskade fram tillsammans med mig och visade inga kvarstående rädslor. En 2:a på respektive del (Nyfiken, Arg, Trygg)”

Överraskning

Moment 5 är skrammel, en metalltrumma som sätter igång när hunden närmar sig.
”Sigges första reaktion var att undersöka trumman och han fick en 4:a på både Nyfiken och Trygg”

Skrammel

Moment 6 är närmande person. En person klädd i hatt, kappa och mörka solglasögon närmar sig hunden med ett avvikande beteende.
”Här trodde jag att Sigge skulle skulle ta skydd bakom mig, men i full attackposition tänkte han lösa det hela själv. När matte gick fram gick han fram direkt, det vara alltså ingen fiende… En 1:a på ”Glad i främmande person”, en 3:a på Arg och en 2:a på Trygg”

Sigge närmandeNärmande person 1

Moment 7 är underlag, i detta fall ett plasttak som både rörde sig och lät.
”Sigge visade ingen reaktion alls och fick en 4:a på Trygg”

Moment 8 var skott i rörelse och stillasittande.
”Inte heller här visade Sigge någon reaktion och fick en 4:a på Trygg”

Det ges även ”poäng” över alla moment. Sigge fick en 2:a på energisk och en 2:a på positiv attityd, dvs en medelhund. Under övrigt fick han en 1:a på ljudlig (tendens att gnälla/skall under testet) och en 1:a på arg (hur lätt hunden har att bli arg och visar det med hotfulla beteenden.)

Efter testet har man en genomgång med beskrivaren och vår beskrivare sa att det var kul att se hur Sigge växte under provet och redde ut saker på egen hand. Trots att han reagerade snabbt på siluetten och den skumma personen, så släppte han det direkt och hade inga kvarstående rädslor.

Samtliga poäng för alla delmoment kommer ut på avelsdata där man även kan se Sigges och rasens spindeldiagram!

Maja har fått valpar

Lilla Maja har fått sin första kull hos Tavlefjärdens kennel i Umeå. Hon har varit rund och vi har nyfiket väntat på att få se vad som döljt sig i magen. Igår tittade dom äntligen ut, tre hanar och två tikar. Allt var klart på två timmar och Maja är en stolt och duktig mamma.

 

A-kullen

A-kullen såg dagens ljus den 2 mars. Eftersom min barnmorska blivit sjuk var jag ensam och det var faktiskt en ganska nervös väntan. Första tiken kom men rumpan först och det tog lite tid, sedan tog det ytterligare en timme innan hane nr 1 tittade ut, sedan tik nr 2 bara 9 minuter efter. Sedan infann sig lugnet och jag trodde att allt var klart. Men två timmar senare hör jag ett klassiskt smaskande och se där en hane till kom ut. Alla välskapta och fina med vikter mellan 219 och 250 gram. Tusen tack till jourhavande barnmorskor Kerstin och Solveigh som jag ringde och höll vakna nästan hela natten!

De första tre veckorna var fyllda av lugn och ro. Fröken och valparna bodde under denna tiden i en avskild del av huset och Center tillbringade dagarna med att gråta utanför. Han var nog den som blev lyckligast när valparna flyttade till vardagsrummet. Det är fantastiskt med en sådan hane som honom, han leker och pysslar på med valparna men är samtidigt en duktig uppfostrare och snabbt lär sig valparna att Centers ben och mat ska man låta bli.

Tiden har gått fort sedan valparna började springa runt. Allt ska utforskas och undersökas förstås. När vädret tillåter har vi varit ute, men vissa dagar har varit så gråa och blåsiga att vi fått hålla oss inne. Vi har testat klöven och bilåkning och jag har jagat valpar ute som sprungit åt olika håll. En hel del besök har vi haft, blivande valpköpare och vänner som velat titta på de små.

Till slut kom dagen då det vara dags för de små att flytta. Spårdax All The Way ”Sixten” stannar i Luleå och Spårdax All For You ”Mio” flyttade till Rosvik. Spårdax All For Fun ”Goa” flyttar till Piteå och kvar hos oss blev Spårdax All For Love ”Sigge”, en liten och sprudlande glad kille. A-kullen har fått en egen sida och där finns också bilder från deras första 8 veckor.

Nu börjar en rolig tid för oss med Sigge!

En tillbakablick på 2012

Jag brukar alltid avsluta året med en snabb tillbakablick och givetvis ska inte detta år vara något undantag.

Året började med Majas officiella premiär i Sundsvall, en debut som slutade med BIR och BIG-4, inte illa!

I maj var det dags för världsutställningen och Maja fick en ny titel Austria Club JunW-12, genom att vinna juniorklassen på specialen dagen före WDS. På WDS gjorde både Fröken och Maja bra ifrån sig med Exc och fina placeringar.

Maja fortsatte karriären genom att bli BIR och BIG-1 i Gällivare och sedan slog hon till med ytterligare ett BIR med CACIB i Oslo. Fröken är inte sämre och blev BIR och BIS-3 på taxspecialen i Piteå.

Maja har hunnit med några svängar i spårskogen. Ett godkänt anlag och två 1:a pris i Ökl har det blivit. Löpet kom i vägen för den sista 1:an så vi fortsätter till våren i stället.

Utställningssäsongen avslutades på Stora Sthlm där bägge tjejerna fick Exc med CK och blev 2:a i sina respektive klasser. Vårt nyförvärv Putte löpte linan ut och gjorde en debut som resulterade i titeln SE JV-12!

Till sist årets kanske mest spännande händelse, Fröken är parad med en härlig norsk gutt och vi hoppas på valpar i slutet på februari.

Fröken-o-Noddy

God fortsättning och vi ses säkert under 2013!

Hund 2012

Årets sista utställning har gått av stapeln. Stora sthlm är något speciellt och det är kul att åka söderut och träffa många taxvänner som man inte träffar så ofta. Denna gång tog vi tåget tur och retur, en nätt liten resa på 14 timmar i sittkupe. Lite brist på sömn blev det, men för hundarna fungerade det bra och det var faktiskt skönt att slippa köra, speciellt på hemvägen.

Till utställningen var det många anmälda, hela 44 dvärgar. Först ut av vårat gäng var Putte som debuterade i juniorklass. Han fick excellent och fick därmed sin första titel Svensk Juniorvinnare 2012! Hurra säger jag och grattis till hans delägare Tavlefjärdens kennel 🙂

Fina lilla Putte visades av Carina Pettersson

Sedan var det dags för tjejernas tur, Maja var först ut i jaktklass och placerade sig som nummer 2 med CK och fin kritik, men domaren tyckte att hon hade lite att växa i. I bästa tikfinalen blev hon utplockad bland de fem sista, men blev slutligen inte placerad.

Fröken visades dagen till ära av Carina. Hon blev 2:a i championklassen med CK och placerade sig sedan som fjärde bästa tik. Jag är nöjd över tjejernas fina resultat!

Till sist vill jag gratulera flera av mina vänner som fick fina placeringar och nya titlar!

(Tjejernas kritiker finns på deras egna resultatsidor under resultat)